Vrijwilliger aan het woord

Onze club draait op vrijwilligers (ruim 20% van de seniorenleden vervult een functie als vrijwilliger). En dat straalt af op de sfeer van de club. De binding met elkaar is groot en je leert elkaar goed kennen als je regelmatig aanhaakt bij een commissie of toernooiorganisatie.  

In deze rubriek komen vrijwilligers aan het woord. Wat drijft hen? En waar kijken ze met trots en plezier op terug? 

 

Vrijwilliger aan het woord… Marieke Geurtsen

In 2003 verhuisde Marieke vanuit Breda naar Amersfoort en was ze op zoek naar een leuke tennisclub om competitie bij te spelen. Ze wilde in ieder geval gravel spelen en al fietsende kwam ze terecht bij Flehite. Daar raakte ze aan de praat met Peter van Valkenhoef (toen trainer van Flehite) en dat gesprek was zo leuk dat ze besloot om lid te worden.. “Ik voelde me gelijk welkom”.  

De perfecte manier om nieuwe mensen te leren kennen “Omdat ik niemand kende in Amersfoort, besloot ik gelijk een actieve bijdrage te leveren en belandde ik bij de Barcommissie. Zo kon ik nieuwe mensen leren kennen.” Dat beviel zo goed dat Marieke in de jaren daarna bijna alle commissies van binnenuit heeft gezien: zoals de TC (7 jaar), het bestuur (5 jaar), ITA Veteranen toernooi (8 jaar), en ook was ze VCL, VTL en Bondsgedelegeerde. En ook nu is ze nog actief in het organiseren van de Damesdag, de klaverjasavonden, de senioren clubkampioenschappen en Lustrum Commissie 70 jaar. “Het is leuk om te zien hoe zo’n tennisvereniging werkt, wat er allemaal bij komt kijken.”  

Uiteindelijk heeft ze een nieuwe functie in het leven geroepen, dat van de Vrijwilligerscoördinator. “Flehite draait op vrijwilligers. Ongeveer 20% van de seniorenleden draagt een steentje bij aan de club. Het is belangrijk dat vrijwilligers happy blijven en zich welkom voelen binnen de club. Daarom organiseren we ook de jaarlijkse vrijwilligersavond, regel ik de bedankjes voor de verschillende commissies en werkgroepen en probeer ik nieuwe leden weg wijs te maken en ze te wijzen op de mogelijkheden binnen de club...”  

Er is altijd wel iemand bereid om in te stappen

“Wat ik zo mooi vind is dat mocht je besluiten te stoppen met een commissie of toernooi, dat er altijd wel weer iemand anders is die dan instapt. Dat er altijd wel mensen zijn die bereid zijn om even te helpen. Het gaat om een hele diverse groep mensen, jong, oud, lang lid of recent lid.  

Waarom zou je je als vrijwilliger inzetten bij Flehite? “Laten we eerlijk zijn: Flehite organiseert heel veel. En daar maak ik zelf ook dankbaar gebruik van. Dus los van dat ik het zelf erg leuk vind om actief betrokken te zijn bij deze club en met enthousiaste mensen allerlei dingen te organiseren en te regelen, vind ik het ook fijn om mijn steentje hieraan bij te dragen.”  

“Nog een voordeel van vrijwilligerswerk bij Flehite is dat je ook andere mensen ontmoet buiten je eigen kring en speelgroepje.” En ook de openheid in de commissies waardeert Marieke. “Het enthousiasme waarmee je telkens weer verwelkomd wordt als je erbij komt.”  

Waaraan draag je vooral dierbare herinneringen mee?

Zoals Marieke hierover praat, klinkt het bijna verslavend: Met een groep enthousiaste leden plannen maken en thema’s uitwerken voor een toernooi of feest, de club mooi versieren… Als je haar vraagt naar haar meest dierbare herinneringen, moet ze daar toch wel even over nadenken. “Aan de ene kant heb ik erg goede herinneringen aan mijn bestuurstijd, waarin veel in werking is gezet, zoals aandacht voor duurzaamheid en voor vrijwilligers. Maar als ik toch moet kiezen dan kies ik voor de Fly-hite ITA Veteranen in 2018, mijn laatste jaar als wedstrijdleider. Het was hilarisch! Hoe iedereen er vol voor ging, zich in stewardessenkostuums hees en met trollies rondliep. En dan ook het enthousiasme van de deelnemers. Daar krijg je energie van!”  

Dit doen we toch maar mooi met elkaar “Ik ben er enorm trots op wat wij als leden en vrijwilligers allemaal bereiken bij Flehite. Dat er altijd mensen bereid zijn om iets op te pakken, en de goede sfeer waarin dit allemaal gebeurt. Dat geeft me enorm veel energie en daarom ga ik er ook zeker nog jaren mee door!”   

Tegen de leden wil Marieke tot slot graag zeggen “Als je het lastig vindt om ertussen te komen en nieuwe mensen te ontmoeten, help jezelf en de club en lever een bijdrage. En het hoeft echt niet altijd een commissie te zijn, het kan ook één ding zijn, zoals meehelpen aan een dagtoernooi, hand en spandiensten leveren bij toernooien, meehelpen aan lustrum activiteiten, een woensdagavond achter de toss tafel zitten of Mark helpen bij het broodjes smeren.” (augustus 2023) 

Wil jij ook als vrijwilliger je steentje bijdragen en 
andere leden beter leren kennen?
Kijk bij de vacatures!

>> Lees ook het interview met Marieke op nieuwsplein033 (april 2024)!

 

In the spotlights... Groundsman Sas

In deze rubriek ook ruimte voor een belangrijke medewerker bij LTV Flehite.

Hij staat bekend als de baanfluisteraar. Anderen kennen hem vooral om zijn dreadlocks (die hij sinds een paar maanden afgeknipt heeft). En er zijn ook leden die hem zelf niet kennen, maar vooral genieten van de kwalitatief goede gravelbanen bij Flehite.   We hebben het natuurlijk over groundsman Sas Bouman. Hoog tijd om hem een keer in de spotlights te zetten.  

Ik ben er ingerold

Van oorsprong een Aussie, al kan hij zich bijna niets herinneren van zijn jeugd in Australië. Op zijn vijfde verhuisde hij met het gezin naar Leersum. Hij is zelf meer een voetballer, maar rolde toch in de tennisbouw door een bijbaan bij Van Wijnbergen Sportbouw. Jarenlang, van z’n 18-38e jaar, heeft hij voor hen tennisbanen gebouwd en onderhouden. Daarbij begeleidde hij ook leerlingen van de praktijkschool.  

Baanfluisteraar

“Mijn werkmethode is misschien wat onorthodox..  ben ik wat hardhandiger met de gravelbanen. Maar mij gaat het om het resultaat.” Zijn aanpak bleef niet onopgemerkt. Hij werd steeds vaker gevraagd om voor grote toernooien het center court te bouwen en onderhouden, zoals voor het Melkhuisje, Amstelpark en de Davis Cup in Torhout. Nog steeds weten ze hem te vinden als troubleshooter bij baanproblemen.  

Ik ben graag eigen baasje

“20 jaar lang was ik groundsman bij Shot in Zeist. Toen het bestuur zich steeds meer begon te bemoeien met mijn manier van werken, besloot ik te stoppen en om me heen te kijken. Toen werd ik gebeld door Flehite. De toenmalige groundsman had zijn sleutelbeen gebroken en ze vroegen of ik hem tijdelijk wilde vervangen”. Dat tijdelijk is uiteindelijk permanent geworden. “Hier word ik gewaardeerd om wat ik doe. Laten de leden en het bestuur merken dat ze tevreden zijn met de banen. En laten ze het me ook op mijn manier doen.”  

‘Eerst water, de rest komt later’

Sinds 2 jaar onderhoudt Sas samen met zijn vrouw Margriet de banen bij Flehite. Zij is nu officieel groundsman bij ‘t Stort. 7 dagen per week doen ze eerst de banen bij ‘t Stort en daarna bij Flehite. “Meestal word ik om 4.45 - 5.15 uur wakker en check ik als eerste het weerbericht. Aangekomen bij de tennisbanen probeer ik de baan te lezen. Mijn motto is: ‘Eerst water, de rest komt later’ en ‘water liegt niet’. Water staat altijd in de slijtagevlakken.  Vochtigheid is enorm belangrijk bij gravelbanen. Daarom ben ik zo blij met de waterinstallatie, waarmee de banen ook 's nachts beregend kunnen worden.  

Groundsman is veel meer dan alleen baanonderhoud

“Mijn belangrijkste taak is om de gravelbanen goed te onderhouden zodat er onder allerlei condities getennist kan worden. Daarnaast onderhoud ik veel contact met de trainers, parkcommissie, de baancommissaris (Martin) en toernooicommissies. Onderhoud ik de machines en denk ik mee over de routing en infrastructuur van het park, zodat een trekker en brancard makkelijk op de baan kunnen komen, mocht dat nodig zijn.” Ook heeft hij zich hard gemaakt voor de dug-outs van baan 3 en 4, waardoor de omlijsting en afwatering van de banen minder onder druk staat. “Mijn enige zorg is momenteel de grote boom op het pleintje naast de club. Dat er bijvoorbeeld een dooie tak uitvalt. Ook valt er veel blad en bloesem op de banen en ondermijnen de wortels de banen. Parkcommissie en bestuur zijn hiervan op de hoogte, maar willen het liefst deze grote, kenmerkende boom behouden.”  

Slepen, slepen, nog eens slepen

Hoe kunnen wij als leden helpen de kwaliteit van de gravelbanen zo optimaal mogelijk te houden? “Slepen, slepen en nog eens slepen. Vooral 's avonds is het belangrijk dat de banen strak en vlak worden gesleept. Helemaal als er vorst wordt verwacht. Dan wordt de baan niet bobbelig bevroren en kan er prima getennist worden op de bevroren banen.” 

Volg Sas op Facebook ‘Baanfluisteraar’ en zie wat hij nog meer doet met gravelbanen. (januari 24) 

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 33 461 9306

LTV Flehite

Zandbergenlaan 42A
3817 GN Amersfoort