Een kijkje achter de schermen bij...

In deze rubriek geeft een commissie een kijkje achter de schermen. 

Een kijkje achter de schermen bij…
De Duurzaamheidscommissie

(Commissieleden: Hélène Oudshoorn, Irene Dijsselbloem en Marlies Hesselink)  

Hoezo worden de banen besproeid met drinkwater?! Het was de duurzaamheidscommissie een doorn in het oog. Ze wist het bestuur te overtuigen, wat eind 2021 leidde tot een grote waterput waarmee de banen met grondwater kunnen worden besproeid. Dat dit water wat muf ruikt, is een prima te accepteren consequentie, vinden de duurzaamheidscommissie en het bestuur.  

De duurzaamheidscommissie is circa 3 jaar geleden in het leven geroepen, met als doel Flehite - in de breedste zin - duurzamer te maken. Hoe gaat de commissie te werk? Tijdens een interview licht Marlies dit toe.  

Ongeveer gelijk met het oprichten van de duurzaamheids commissie zijn er zonnepanelen op het dak van het clubhuis geplaatst en hebben de banen led verlichting gekregen. Dat sloot goed aan bij de doelstelling om van Flehite een duurzame sportclub te maken.  

De commissieleden houden de laatste ontwikkelingen bij: “We onderzoeken duurzame alternatieven en hebben samen met een adviseur van ‘De Groene Club’ gekeken waar het clubhuis nog duurzamer en energiezuiniger zou kunnen worden. Dit heeft tot verschillende initiatieven en aanpassingen geleid”. Voorbeelden; A label keukenapparatuur, uitfaseren plastic bordjes en bekers etc. Ook komen er steeds meer sensoren en led verlichting om energie te besparen (zoals ook in de nieuwe keuken) en een tijdklok op de koffiemachine, zodat die niet 24/7 het water aan het verwarmen is.  

Een ander succesvol initiatief is bijvoorbeeld de Renewaballs: oude tennisballen worden verzameld in de blauwe container bij het clubhuis (Flehiteleden zorgen bijna maandelijks voor volle containers!) en worden compleet omgezet in duurzame gloednieuwe tennisballen. Binnenkort worden ze ook verkocht aan de bar.  

Gezondere alternatieven kantine

“We denken mee over (proberen ook steeds meer) gezondere alternatieven aan te bieden in de kantine, zoals de muffins zonder toegevoegde suiker, tosti’s van bruinbrood en gezondere mueslirepen.” De duurzaamheidscommissie heeft een kort lijntje met de barcommissie en brainstormt regelmatig over dit soort gezondere alternatieven.  

Advies voor afvalverwerkingsbedrijf

“Helaas haalt de gemeente Amersfoort geen afval op bij de sportclubs, zoals bij andere gemeenten wel het geval is. We hebben kritische gekeken naar het afvalverwerkingsbedrijf waarmee Flehite samenwerkte. Het viel ons op dat dit afvalverwerkingsbedrijf van ver kwam en onduidelijk bleef over het daadwerkelijk scheiden van het afval en verwerken van plastic. We hebben uiteindelijk het bestuur geadviseerd om de samenwerking aan te gaan met Renewi, een Amersfoorts waste-to-product bedrijf dat zich hard maakt voor het verkrijgen van waarde uit afval en het gescheiden ophalen en verwerken kan garanderen.”  

Grote wens: mooie afvalbakken

“Onze grote wens? Waarschijnlijk is het de leden opgevallen dat we op het park afvalbakken hebben geplaatst voor het scheiden van afval (plastic/drinkpakken/blikjes vs rest). We zouden heel graag op het park mooie nieuwe afvalbakken plaatsen, waardoor het scheiden voor de leden nog duidelijker en makkelijker wordt. Hiervoor zoeken wij nog een budget of sponsor!”  

 

De duurzaamheidscommissie geeft voor de rubriek “Een kijkje achter de schermen bij…” het stokje door aan: de Jeugdcommissie. 

 

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 33 461 9306

LTV Flehite

Zandbergenlaan 42A
3817 GN Amersfoort