Een kijkje achter de schermen bij...

In deze rubriek geeft een commissie een kijkje achter de schermen. 

Een kijkje achter de schermen bij…
De IT-commissie

(Commissieleden: Roeland Kurvers, Erik de Boevere)

IT-commissie: Smeerolie van de vereniging

Tja, waar is de IT-commissie níet bij betrokken? De IT-commissie, bestaande uit Roeland Kurvers en Erik de Boevere, ondersteunt het reilen en zeilen van de tennisclub op allerlei manieren. Zo doen ze het technisch beheer van de sproei installatie, verlichting, de kassa en de PIN, het digitale afhangbord, het toegangssysteem bij het hek en de alarminstallatie van het clubgebouw (alles noemen is bijna onmogelijk).   

Roeland Kurvers vertelt wat er allemaal komt kijken bij de werkzaamheden van de IT-commissie van Flehite…  

Al honderden uren in de IT-commissie gestopt

Naast het technisch beheer van al deze onderdelen van de tennisclub, is de IT-commissie ook betrokken bij het afsluiten van contracten voor glasvezel en wi-fi en beheert het de toegang van commissies tot de KNLTB Club omgeving met emailadressen en wachtwoorden.  

“Ik heb de afgelopen jaren zeker honderden uren besteed aan deze werkzaamheden, met als hoogtepunt Coronatijd. Door de wisselende restricties en versoepelingen, moest ik telkens weer het digitale afhangbord en de app aanpassen. Dan mocht er alleen gesingeld worden, dan weer gedubbeld. Eerst alleen leden jonger dan 16 jaar en daarna ook de seniorleden…”.  

IT-commissie Roeland Kurvers, Erik de Boevere (r)

Professionaliseringsslag door One Drive opslag

De IT-commissie heeft een belangrijke rol gespeeld in het professionaliseren van de tennisclub. Zo is er nu een One Drive opslag geïnstalleerd, zodat alle documenten, foto’s en handleidingen van alle commissies op één plek bewaard en beheerd kunnen worden. Op deze manier gaat er geen informatie meer verloren bij commissie- of bestuurswisselingen. “Hier zijn we best wel trots op: Het kost wat tijd om alles over te zetten, maar daarna kan alles opgeslagen, beschermd en toegankelijk gemaakt worden. Het bestuur is hier ook erg blij mee.”   

Sproei installaties optimaal geprogrammeerd

Waar Roeland en Erik ook trots op zijn is het instellen van de sproei installaties. Na 15 jaar kwamen ze erachter dat de sproei installaties geprogrammeerd kunnen worden, zodat dit niet meer handmatig bijgehouden hoeft te worden door Martin en de groundsman. “Uiteraard moest het één en ander afgestemd worden met de tennisschool en het bestuur, maar nu kunnen in de zomer bijvoorbeeld de banen ook 's nachts besproeid worden en gedurende de dag op vaste momenten. Deze sproeitijden hebben we ook verwerkt in het digitale afhangbord, zodat mensen niet kunnen afhangen op momenten dat de banen net gesproeid en nog te nat zijn.”  

“Laten we eerlijk zijn: IT is altijd gedoe en gekloot. Maar steeds als er dan weer iets lukt en werkt, geeft dat wel veel voldoening.” (nov23)

_____________________

 

Een kijkje achter de schermen bij…
De Jeugdcommissie

(Commissieleden: Florentien Segaar, Dianne van der Ploeg, Ilse Wiegman, Lisette Hetzler, Majola Gitmans, Saskia Boot en Freek van der Blij)

Olifantenpaadjes naar de club

De Jeugdcommissie van Flehite (JC) is een actieve groep leden, die zich het hele jaar door actief inzet voor de jeugdspelers van Flehite. Voor de rubriek ‘Kijkje achter de schermen…' spreken we met Lisette Hetzler.

Lisette is ruim 10 jaar lid van de Jeugdcommissie en vooral betrokken bij de KTC (Kia Tenniskids Competitie, rood en oranje). Het doel van de JC is vooral om de jeugd actief aan het tennissen te krijgen, zodat ze lol krijgen in tennis en met plezier naar de club komen om vrij te spelen of aan toernooitjes mee te doen. Dat ze merken dat hoe vaker ze spelen, des te beter ze worden en des te gemotiveerder ze zijn om te spelen. De JC heeft gezien dat kinderen niet snel uit zichzelf naar de club komen om vrij te spelen, behalve als je het voor ze organiseert. Dan zijn ze wel zeker geïnteresseerd om vaker af te spreken met elkaar.

Het uiteindelijke doel is dat deze jeugd zich doorontwikkelt en doorstroomt naar de senioren en langdurend lid blijven van de tennisclub.

Nauwe samenwerking met de tennisschool

De Jeugdcommissie heeft een kort lijntje met Rob van Bunderen van de tennisschool en overlegt over welke indeling van de trainingsgroepjes en competitieteams wenselijk is. ‘Samen puzzelen om tot een ideale samenstelling van de teams te komen. Dat de kinderen bij elkaar passen qua speelsterkte, maar ook qua karakter.’ Samen met de andere JC leden probeert Lisette zo veel mogelijk aanwezig te zijn bij de competities, zodat ze de kinderen zien spelen en ze ook beter leren kennen. Trainer Rob ziet ze tijdens de tennislessen.

Jeugdcommissie (vlnr): Florentien Segaar, Dianne van der Ploeg, Saskia Boot, Ilse Wiegman, Majola Gitmans, Freek van der Blij en Lisette Hetzler.

Het gehele jaar door leuke activiteiten

Dit jaar is de JC actiever dan ooit om het voor de kinderen aantrekkelijk te maken om naar de club te komen en elkaar steeds beter te leren kennen. Bijvoorbeeld met filmavonden, bowlen, ‘Glow in the dark’ tennis en paaseieren zoeken rond Pasen. ‘Dan voelen de kinderen zich hopelijk steeds meer thuis op de club.’

"We hebben veel lol samen"

Wat maakt het zo leuk om voor de JC te werken? ‘Ik ben echt trots op de JC. Het is een fijn en sterk team samen en de meesten zijn al langere tijd lid van de JC. We hebben veel lol samen. Ook de nauwe samenwerking met de trainer maakt het extra leuk. En ook het contact met de ouders, die altijd weer bereid zijn om te helpen. We ontvangen veel waardering van deze ouders en dat maakt het extra leuk en motiverend voor de JC om ons werk voort te zetten.’

Wat is je wens voor de toekomst?

‘Het gaat er vooral om dat de ouders en kinderen het naar hun zin hebben op Flehite en dat we een familieclub blijven.’ Zo kan ik ervan genieten dat je tijdens de Clubkampioenschappen steeds meer ouder-kind-duo's ziet of een andere combi met een jeugdspeler.’ (juli 2023)

 

Wist je dat...

...Rood-oranje ouders overdag met hun kinderen mogen spelen, ook al zijn ze geen lid van  Flehite?
…Alle ITA-jeugdspelers bij elkaar op de club mogen tennissen?
…Dat je in de KNLTB Clubapp elkaars telefoonnummer kan vinden zodat je makkelijk kan afspreken om vrij te tennissen?

 

De Jeugdcommissie geeft voor de rubriek “Een kijkje achter de schermen bij…” het stokje door aan: de IT-commissie. 

_____________________


Een kijkje achter de schermen bij…
De Duurzaamheidscommissie

(Commissieleden: Hélène Oudshoorn, Irene Dijsselbloem en Marlies Hesselink)  

Hoezo worden de banen besproeid met drinkwater?! Het was de duurzaamheidscommissie een doorn in het oog. Ze wist het bestuur te overtuigen, wat eind 2021 leidde tot een grote waterput waarmee de banen met grondwater kunnen worden besproeid. Dat dit water wat muf ruikt, is een prima te accepteren consequentie, vinden de duurzaamheidscommissie en het bestuur.  

De duurzaamheidscommissie is circa 3 jaar geleden in het leven geroepen, met als doel Flehite - in de breedste zin - duurzamer te maken. Hoe gaat de commissie te werk? Tijdens een interview licht Marlies dit toe.  

Ongeveer gelijk met het oprichten van de duurzaamheids commissie zijn er zonnepanelen op het dak van het clubhuis geplaatst en hebben de banen led verlichting gekregen. Dat sloot goed aan bij de doelstelling om van Flehite een duurzame sportclub te maken.  

De commissieleden houden de laatste ontwikkelingen bij: “We onderzoeken duurzame alternatieven en hebben samen met een adviseur van ‘De Groene Club’ gekeken waar het clubhuis nog duurzamer en energiezuiniger zou kunnen worden. Dit heeft tot verschillende initiatieven en aanpassingen geleid”. Voorbeelden; A label keukenapparatuur, uitfaseren plastic bordjes en bekers etc. Ook komen er steeds meer sensoren en led verlichting om energie te besparen (zoals ook in de nieuwe keuken) en een tijdklok op de koffiemachine, zodat die niet 24/7 het water aan het verwarmen is.  

Een ander succesvol initiatief is bijvoorbeeld de Renewaballs: oude tennisballen worden verzameld in de blauwe container bij het clubhuis (Flehiteleden zorgen bijna maandelijks voor volle containers!) en worden compleet omgezet in duurzame gloednieuwe tennisballen. Binnenkort worden ze ook verkocht aan de bar.  

Duurzaamheidscommissie (vlnr):  Irene Dijsselbloem, Hélène Oudshoorn en Marlies Hesselink

Gezondere alternatieven kantine

“We denken mee over (proberen ook steeds meer) gezondere alternatieven aan te bieden in de kantine, zoals de muffins zonder toegevoegde suiker, tosti’s van bruinbrood en gezondere mueslirepen.” De duurzaamheidscommissie heeft een kort lijntje met de barcommissie en brainstormt regelmatig over dit soort gezondere alternatieven.  

Advies voor afvalverwerkingsbedrijf

“Helaas haalt de gemeente Amersfoort geen afval op bij de sportclubs, zoals bij andere gemeenten wel het geval is. We hebben kritische gekeken naar het afvalverwerkingsbedrijf waarmee Flehite samenwerkte. Het viel ons op dat dit afvalverwerkingsbedrijf van ver kwam en onduidelijk bleef over het daadwerkelijk scheiden van het afval en verwerken van plastic. We hebben uiteindelijk het bestuur geadviseerd om de samenwerking aan te gaan met Renewi, een Amersfoorts waste-to-product bedrijf dat zich hard maakt voor het verkrijgen van waarde uit afval en het gescheiden ophalen en verwerken kan garanderen.”  

Grote wens: mooie afvalbakken

“Onze grote wens? Waarschijnlijk is het de leden opgevallen dat we op het park afvalbakken hebben geplaatst voor het scheiden van afval (plastic/drinkpakken/blikjes vs rest). We zouden heel graag op het park mooie nieuwe afvalbakken plaatsen, waardoor het scheiden voor de leden nog duidelijker en makkelijker wordt. Hiervoor zoeken wij nog een budget of sponsor!” (februari 2023).

De duurzaamheidscommissie geeft voor de rubriek “Een kijkje achter de schermen bij…” het stokje door aan: de Jeugdcommissie. 

 

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 33 461 9306

LTV Flehite

Zandbergenlaan 42A
3817 GN Amersfoort