Het sproeien van de banen

Waarom sproeien jullie de banen?

Het sproeien van de banen doen we om ‘zachte’ banen te voorkomen. Gravel moet altijd ‘vochtig’ zijn, zodat het niet als het ware uiteenvalt.

Hoe bepalen jullie de sproeimomenten?
Onder normale (weers)omstandigheden is (automatisch) sproeien om 23:00 uur – 04:00 uur – 12:00 uur – 18:00 uur twee tot drie minuten afdoende. Het is dus belangrijk dat je zowel ’s nachts als overdag de gravelbanen beregent.

Wat is het verschil tussen overdag en ’s nachts sproeien?
Door overdag te sproeien zorg je ervoor dat het gravel binding houdt en ontmenging tegengaat (kneedbaar blijft). ‘s Nachts sproeien zorgt er voor dat vocht ook de lava bereikt, waardoor het gravel overdag door de capillaire werking (afgifte van water aan de gravel toplaag) van het lava vochtig blijft.

Waarom 3 kwartier niet spelen als het sproeien maar 2 minuten duurt?
De reden dat er 3 kwartier is geblokt terwijl je hooguit 2 minuten sproeit, is dat de banen de kans moeten krijgen om te drogen. En dat is niet op alle banen hetzelfde en daarom houden wij een gemiddelde aan van 3 kwartier.

We kijken dagelijks/wekelijks naar de weersvoorspellingen en passen daarop het “automatisch sproeien” aan. Dan halen we er sproeimomenten uit of laten ze staan. Daardoor kan je de ene keer niet en de andere keer wel spelen op deze vaste sproeimomenten. Momenteel is de speeltijd rondom 12:00 en 18:00 uur hiervoor geblokt (in samenspraak met het Bestuur en de trainer).

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 33 461 9306

LTV Flehite

Zandbergenlaan 42A
3817 GN Amersfoort