AED, locatie en gebruik

AED bij hartstilstand

Elk jaar worden in Nederland ongeveer 15.000 mensen getroffen door een plotselinge hartstilstand. Dat kan ook op Flehite gebeuren. Snelle hulp kan levens redden. Een AED kan daarbij een essentiële rol spelen. 

Een AED – Automatische Externe Defibrilator – is een draagbaar toestel dat wordt

gebruikt als iemand een hartstilstand heeft. Doel: het terugkrijgen van hartritme. Het gebruik van een AED vergroot het overlevingspercentage aanzienlijk. 

Hoe werkt het?

Zodra je de AED aanzet, vertelt deze stap voor stap wat je moet doen.

Nadat je twee zelfklevende elektroden op de ontblote borst van het slachtoffer hebt aangebracht, begint de AED met een analyse van het hartritme. Als er sprake is van ventrikelfibrillatie (chaotisch trillen van het hart) zal de AED aangeven dat het nodig is een stroomstoot aan het hart toe te dienen. De stroom wordt, na een druk op de knop, aan het hart afgegeven via de zelfklevende elektroden. Het fibrilleren zal hierdoor stoppen en het hart krijgt de kans zelf weer een normale circulatie op te bouwen. De AED is een veilig apparaat en zal geen schok toedienen aan iemand die geen hartstilstand heeft. 

Lees meer over de AED op de site van de Hartstichting.

Waar hangt de AED?

De AED hangt links in de hoek bij de voordeur aan de buitenkant van het clubhuis van Flehite.  

 
Wie mag een AED bedienen?

Iedereen in Nederland mag de AED bedienen als dat nodig is. Ook ongetrainde mensen kunnen een AED succesvol inzetten. Een training verhoogt de kans op succes echter aanzienlijk. 
Elk najaar organiseert het bestuur in samenspraak met de leverancier van de AED, een AED en reanimatie training. Alle leden van Flehite zijn uitgenodigd om hier bij aanwezig te zijn. De uitnodiging wordt via een Flash naar de leden gestuurd.

Reanimatie blijft belangrijk

De AED is een belangrijk apparaat, maar vervangt niet de reanimatie. Hartmassage en mond-op-mondbeademing blijven altijd de eerste stappen bij hulpverlening.

Wat te doen bij een hartstilstand?

  • Direct 112 bellen om een ambulance op te roepen. Ben je met meerdere mensen, laat dan iemand bij het begin van het bospad staan om de ambulance de weg te wijzen. Het adres van Flehite staat op de AED (Zandbergenlaan 42A te Amersfoort).
  • Direct starten met reanimatie.
  • Binnen 6 minuten met een AED het hart 1 of meerdere krachtige stroomstoten toedienen om het normale hartritme terug te brengen. 

Op de website van de Hartstichting wordt helder uitgelegd hoe je moet handelen bij een hartstilstand.

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 33 461 9306

LTV Flehite

Zandbergenlaan 42A
3817 GN Amersfoort